Drenthe

provincie in nederland

Gezichten van de bezochte plaatsen


Algemeen


Drenthe is gelegen ten zuiden van de provincies Friesland en Groningen. Ten oosten grenst het aan Duitsland, ten zuiden aan Overijsel en ten westen aan Friesland.


De huidige provincie Drenthe werd tot 1814 aangeduid als de landschap Drenthe.

Vanaf de Middeleeuwen bestond Drenthe uit zes dingspelen, met daaronder kerspelen, die tegelijk de kerkelijke en bestuurlijke gemeent-en vormden. De kerspelen bestonden weer uit buurschappen, de dorpsgemeenschappen.

In de Franse tijd werden de dingspelen afgeschaft en de kerspelen omgevormd tot uiteindelijk 35 burgerlijke gemeenten.  Deze gemeentelijke indeling bleef grotendeels ongewijzigd tot de herindeling van 1998.

Sinds 1 januari van dat jaar zijn er twaalf gemeenten:

Aa en Hunze, Assen,  Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld en De Wolden

Drenthe is, zeker tijdens de vakantie periodes, maar ook zeker in het voorjaar en najaar een provincie om te bezoeken. Veel van de excursies in Drenthe zijn in de openlucht, daardoor wel een beetje afhankelijk van het weerbeeld.

De provincie heeft echter ook talloze musea en andere inpandige aktiviteiten.

We begonnen ons eerste bezoek aan Drenthe in het plaatsje "Wateren", wat tevens uitvalbasis werd van onze uitstapjes.

Vanuit Wateren maakten we een paar fietstochten, maar ook een dag twee e-choppers gehuurd.  Zie reportage hieronder:

Algemeen


Natuur in Drenthe
De provincie kent maar liefst drie nationale parken, waaronder het op-een-na grootste van Nederland: De Drentsche AA. Hier vindt u een afwisselend landschap van heide, bos en zandverstuivingen.

In dit nationale park ligt ook het enige archeologisch reservaat van Nederland: De Strubben-Kniphorstbosch. Ontdek hier hunebedden en oude grafheuvels. Andere nationale parken in Drenthe zijn het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld


Musea

Musea bevinden zich in Drenthe niet alleen in de grotere plaatsen maar ook in kleinere dorpen. Musea met typisch Drentse onderwerpen zijn bijvoorbeeld: