Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. De gemeente Texel beslaat het gehele eiland plus het onbewoonde eilandje Noorderhaaks. Het eiland heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km². De lengte van Texel is twintig km en de gemiddelde breedte acht km. Wikipedia

De gemeente Texel heeft 7 plaatsen op het eiland  Deze dorpjes van Texel hebben allemaal hun eigen sfeer. Ze worden omringd door heel veel natuur. Ook buiten de circa 40 officiële natuurgebieden vind je op Texel een enorme vogelrijkdom en bijzondere planten. Dit leuke feite mogen we ook niet vergeten: op Texel wonen net zoveel schapen als mensen.

Om naar het eiland Texel te komen moeten we  met de boot. Deze vaart wortdt verzorgd door de firma "Teso".Voor meer info: www.teso.nl

geen eigen foto

geen eigen foto

Handige tips voor het parkeren van uw auto op Texel:

www.parkerentexel.nl

Texel

De hoofdplaats van Texel is Den Burg.

In het dorpje De Koog zijn de meeste mogelijkheden om uit te gaan. Ieder dorpje heeft zo zijn eigen uitstraling en bijzonderheden.

TAXI OP TEXEL

Taxi op Texel gezocht? TBO-Texel verzorgt uiteraard het gewone ‘straattaxi’-werk. De rit wordt bij de chauffeur afgerekend.  dit kan tussen 05:00 en 01:00 uur.

VOORBEELD BEREKENING TAXIRIT.

Een taxirit van 6 kilometer in 8 minuten kost derhalve: 3,10 + 6 x 2,05 + 8 x 0,40 = € 18,60.

geen eigen foto

Ecomare

vliegveld

Luchtvaart, Oorlogs

museum

Duinen

Vuurtoren

Bierbrouwerij

Kaap Skil Museum

Slufter

Dorpen op Texel

Op het eiland tref je in totaal zeven gezellige dorpjes aan:  Den BurgDe KoogDe CocksdorpOudeschildDen HoornOosterend en De Waal.

<<< Bezienswaardigheden:

o.a.

  • Nationaal Park " Duinen van Texel"
  • Vuurtoren (noord-texel)
  • de Stufter
  • Luchtvaart & Oorlogsmuseum
  • Vliegveld. (parachute springen)
  • Museum Kaap Skil. (Oudeschild)
  • Maritiem & Jutters museum
  • Texelse Bierbrouwerij
  • Ecomare (west-texel)

Texel staat vooral bekend om zijn rust. Daarvoor  is, naar mijn mening, het hoogseizoen niet echt geschikt. Ook voor fotografen raad ik aan om het voor en najaar te gebruiken.

Fiets verhuur:

Na wat zoeken ontdekte ik ruim 20 verhuur plekken op het eiland. Niet allen werden goed aangeschreven. Ook de prijzen kunnen nog behoorlijk; per fietssoort; van elkaar verschillen.

geen eigen foto

Wandelen:

het eiland is, vooral over de duinen en stranden, een prachtig gebied om te genieten. Dit is vooral goed te combineren met een fiets. (Mocht je in het bezit zijn van een verrekijker of i.d., neem die dan vooral mee!)

De Waddenzee

is het grootste getijdensysteem ter wereld, waar natuurlijke processen ongestoord kunnen plaatsvinden. Het gebied strekt zich uit langs de kusten van Denemarken, Duitsland en Nederland.          De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Meer info:

www.waddenzeewerelderfgoed.org

Nergens anders bestaat er zo'n dynamisch landschap met een veelheid aan leefgebieden die gevormd zijn door wind en getijden. De biodiversiteit op wereldschaal is afhankelijk van de Waddenzee.

Denemarken, Duitsland en Nederland dragen samen de verantwoordelijkheid voor het behoud van dit onvervangbare ecosysteem, ten behoeve van de huidige en toekomstige generaties.

Meer info:

www.geografie.nl

geen eigen foto

Natuureiland Texel

Eén keer per jaar komt Nationaal Park Duinen van Texel met een Gratis Blad uit. Dit gebeurt in samenwerking met Ecomare, Vogel informatie centrum Texel, VVV Texel, Natuurmonumenten, provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente Texel.

Zie ook:

www.npduinenvantexel.nl

Meer in het Waddengebied

Natuurlijk zijn ook de andere Wadden-eilanden zeker een bezoek waard. Het eiland dat het dichtst bij Texel ligt is Vlieland. Vanaf de noordelijkste punt van Texel gaat er een kleine veerboot naar het buureiland. U kunt zelfs van het ene eiland naar het andere ‘hoppen'. ‘Eilandhoppen’ houdt in dat u van het ene Waddeneiland naar het andere gaat. Ook de eilanden AmelandTerschelling en Schiermonnik-oog zijn echte aanraders. 

De missie van Ecomare.     (vlakbij De Koog)

Ecomare brengt je dichtbij de natuur van de kust en zee, laat je begrijpen dat natuurlijke rijkdommen kwetsbaar zijn, en nodigt je uit bij te dragen aan de bescherming ervan. Aan deze missie wordt gewerkt via voorlichting, educatie en de opvang van vogels en zeehonden.

Vogelopvang

In de vogelopvang worden voornamelijk zeevogels verzorgd. Het zijn meestal ondervoede of gewonde vogels en vogels die met olie zijn besmeurd. In het voorjaar groeien er vaak groepjes moederloze eenden- en ganzenkuikens op. Een speciaal roofvogelhok is beschikbaar voor uilen en andere roofvogels. In een grote vliegkooi leeft een groep jan-van-genten en eventuele opvangvogels die niet langer kunnen worden uitgezet. Verder worden in hetzelfde gebouw ook jonge, zieke en/of verzwakte egels opgevangen.(wikipedia)

Ecomare is het centrum voor wadden en Noordzee op het Noord-Hollandse waddeneiland Texel. Het combineert opvang van zeehonden en vogels met een natuurmuseum en zeeaquarium. Vijftien zeehonden worden er permanent opgevangen. Door de veelzijdigheid van het centrum krijgen bezoekers bij Ecomare een uitgebreid beeld van de natuur van de wadden en Noordzee. 

Zeehondenopvang

Bij Ecomare worden sinds 1952 zeehonden opgevangen. In het algemeen zijn het zeehonden in hun eerste levensjaar. Ze zijn ziek of verzwakt of zijn hun moeder kwijtgeraakt in de zoogperiode. Doordat gewone zeehonden in de zomer worden geboren en grijze in de winter, zitten er bij Ecomare bijna jaarrond zeehonden.  Het hele opvangtraject is er te volgen; van de quarantaineruimtes binnen tot de groepsbassins buiten. Als de dieren zo’n 30 kilo wegen worden ze weer vrijgelaten in de Waddenzee. Verder zijn er ook een aantal zeehonden die niet langer kunnen worden uitgezet.

Dode Potvis

Hans Eelman, hulpstrandvonder voor de gemeente Texel,keek regelmatig rond, met zijn schip op de Razende Bol; naar aangespoelde zaken. Zo spoelde er ong. eind 2012, begin 2013 een dode potvis aan. Deze had meer dan 80kilo aan kostbaar ambergrijs in zijn darmen. Het skelet van deze potvis is nu te zien in Ecomare, in de Walviszaal, welke is gefinancicierd door de opbrengst van het gevonden ambergrijs.

De Razende Bol

De natuur is hier heel bijzonder. Eigelijk is het 't laatste stukje wildernis van de gemeente Texel. Het is daarom beter om dit gebied niet te gaan bezoeken.

Texelse Dorpen,

De gemeente Texel heeft een 7tal reeds benoemde dorpen.  Een aantal hebben we al bezocht. We proberen in de toekomst alle te bezoeken