Hooghalen

Kamp Westerbork

& herinneringscentrum

De permanente tentoonstelling Durchgangslager Westerbork vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen over het kamp.  Er zijn diverse voorwerpen en filmfragmenten te zien. Daarnaast zijn er in een andere ruimte wisselende tentoonstellingen. In de aula hangt het door het Rode Kruis aan de inwoners van Westerbork geschonken gedenkraam. Het centrum beheert daarnaast een deel van het kamparchief. (wikipedia)

Herinneringscentrum Kamp Westerbork 

is een museum waar de geschiedenis van Kamp Westerbork wordt verteld.

Het museum ligt aan de weg Oosthalen, zo'n drie kilometer van het voormalig kampterrein. Bij het voormalig kampterrein zelf is vanwege radiotelescopen geen gemotoriseerd verkeer en bebouwing toegestaan. Er rijdt een pendelbus tussen het bezoekerscentrum en het kampterrein en er is een educatieve wandelroute aangebracht tussen de locaties. (Wikipedia)

Het museum werd op 12 april 1983 door koningin Beatrix officieel geopend.

foto wikipedia

Op 1 december 1999 is het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II tot Heden opgericht. Het steunpunt is ondergebracht bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Bij het Steunpunt zijn ooggetuigen aangesloten die vanuit verschillende achtergronden zoals Joods, Roma, verzetsstrijder of oorlogsveteraan hun persoonlijk oorlogsverhaal op scholen in heel Nederland vertellen. De gastsprekers leveren zo een bijdrage aan de wijze waarop de geschiedenis van zowel de Tweede Wereldoorlog, recente conflicten en vredesmissies wordt overgedragen aan de jongere generaties. (Wikipedia)[6]

Voor een bezoek en/of informatie over het het herinneringscentrum "kamp Westerbork"

www.herinneringscentrumkampwesterbork.nl

Vanaf het herinneringscentrum waren/zijn er 2 wandelroutes om naar het originele kamp lokatie te komen. Er kan ook een pendelbus rijden en op de fiets mag ook.

Tijdens het rondlopen in zowel het herdenkingscentrum als het voormalige doorgangskamp, dacht ik: Hoe heeft het toen zo kunnen gebeuren.

Ondanks de regen, is het overzicht van het totale kamp zeer indrukwekkend

Joden

De 102.000 herdenkings stenen van alle Joden, Sintis & Roma's en Verzetstrijders; die afgevoerd zijn, toont hoeveel er toen gebeurt is.

Sinty's & Roma's