De Koog

De Koog 

De Koog is een van de oudste dorpen op het Nederlandse waddeneiland Texel, gelegen aan de westzijde van het eiland. Het dorp is de badplaats van het eiland en trekt jaarlijks vele toeristen. De Koog ligt vrijwel direct aan de Noordzee. Voordat het een badplaats werd, was De Koog lange tijd een vissersdorp. De vissersbevolking trok weg na een aantal uitzonderlijk zware stormen. Er is vrijwel niets over van het oude vissersdorpje, alleen de kerk midden in het dorp, uit 1415, en een huisje naast de kerk. De Koog staat bekend om zijn uitgaansleven.  Zo is er een grote discotheek en zijn er verschillende andere cafés te vinden, ook bevindt zich er een viersterrenhotel.

geen eigen foto

De Koog

De Koog is de badplaats van Texel. Alleen twee duinenrijen scheidt het dorp van het strand en de zee. In het gezellige dorpscentrum vind je vele leuke winkeltjes, terrassen, restaurants en cafés. Ook de omgeving ziet er fantastisch uit. Het dorp ligt op loop en fietsafstand van verschillende natuurgebieden met prachtige fiets- en wandelpaden.Er valt van alles te doen in De Koog!

Geschiedenis 1

De Koog is ontstaan in de 14de eeuw en in die tijd was het een vissersdorp. Het ondiepe zeegat verzandde helaas in de 16de eeuw waardoor er vanaf De Koog niet meer gevist kon worden. Veel inwoners gingen vanaf die periode in Den Hoorn wonen. In 1896 werd in De Koog een badpaviljoen aangelegd.

geen eigen foto

Het duurde nog tot na de Tweede Wereldoorlog voordat het toerisme echt tot bloei kwam en De Koog zich ontwikkelde tot een dorp dat alles biedt voor een mooie vakantie: 

Geschiedenis 2

Aan het begin van de twintigste eeuw bestond het dorp uit niet meer dan een handvol huizen en boerderijen en was armoe troef. Pas dankzij het toerisme bloeide De Koog na de Tweede Wereldoorlog weer op.  Gezien alle moderne gebouwen zou je het misschien niet zeggen, maar De Koog is een van de oudste dorpen van Texel. Het ontstond in de vijftiende eeuw bij een kapel die in 1415 werd gebouwd voor het nabijgelegen buurtschap Rijsduinen.

Als gevolg van het toerisme is veel ‘oude’ geschiedenis in De Koog niet meer te vinden. Op het dorpsplein herinneren alleen het kerkje en het huisje van ‘moeder’ Mosk nog aan het oude Cooghen.

geen eigen foto

Geschiedenis 3:     Visserij
De kustplaats was overzee goed bereikbaar via het ondiepe zeegat Anegat. De visserij bracht veel welvaart. Tot halverwege de zestiende eeuw was Cooghen, zoals het dorp toen heette, een bloeiend vissersdorp. De naam Cooghen is ontleend aan de lage dijkjes die werd aangelegd om drooggevallen gebiedjes rond het dorp in te polderen.

In de tweede helft van de zestiende eeuw verzandde het Anegat en werd visserij onmogelijk. Een nog hardere klap vormde een zware storm in 1570: de duinen braken en tientallen huizen spoelden weg. Veel inwoners zochten noodgedwongen hun heil elders, de achterblijvers waren aangewezen op een povere vorm van landbouw en veeteelt. Nog aan het einde van de negentiende eeuw leefden meerdere gezinnen in plaggenhutten.

geen eigen foto

hoofdstraat

In Aanbouw

Midden in de badplaats De Koog staat de uit 1719 daterende kerk.

    >>>>

aan de dorpstraat/Kerk-plein

De Koog heeft in de loop van de tijd een ongekende gedaanteverwisseling ondergaan.

>>>>

meer info over dit oude kerkje:

www.reliwiki.nl

Tegenwoordig is het kerkje met het naastgelegen huisje nog het enig overgebleven pand uit het oude De Koog.