Stationsgebied

IN AANBOUW

De grensen van het stationsgebied lopen ten noorden van de bolwerken langs de kloppersingel en de schotersingel, vervolgens langs de kinderhuissingel, verder over de nieuwe gracht tot aan de hooimarkt, dan oversteken bij de N200 om weer bij de kloppersingel aan te komen.

Het gehele gebied behelst de straten:

Het Bolwerk of De Bolwerken

zijn/is een stadspark  en Bolwerkplantsoen gelegen in het centrum van Haarlem aan de noordzijde van het station. De Bolwerken bleven over toen de stadsmuren in de negentiende eeuw werden gesloopt.

Het park omvat de voormalige vestingwerken van Haarlem

Deze bolwerken bevinden zich net buiten de voormalige gemeente grens van (oud) Schoten.

Het bolwerk

is verdeeld in 2 delen nml:

Het Prinsen bolwerk aan de kloppersingel en het Staten bolwerk aan de schotersingel.

Deze beiden zijn gescheiden door de kennemerbrug.

Na een vernieuwing van het park, in 2007, is het Prinsen Bolwerk voorzien met een fiets- en voetbrug. Ook het Staten Bolwerk heeft een fiets en voetgangersbrug; de Noorderbrug; deze is echter al veel ouder.De paden op de Bolwerken zijn waterdoorlatend door Grauwacke-split.Heden; al geruime tijd zijn de bolwerken ingericht als park, waar het zowel in de zomer als in de winter goed vertoeven is.

Staten Bolwerk, aan de schotersingel zijde; in de zomer.

Staten Bolwerk, aan de Schotersingel zijde; in de winter

IN AANBOUW

Kennemerplein

Het kennemerplein is gelegen aan de noordzijde van het station van Haarlem

IN AANBOUW

Stationsplein

Het Stationsplein is een straat en plein aan de noordrand van het centrum van de Noord-Hollandse stad Haarlem. Het plein ligt aan de hoofdingang van Station Haarlem en ligt ingeklemd tussen de Kruisweg, onderdeel van de Rode Loper, en de Jansweg. Onder het plein ligt een fietsenkelder die bij oplevering de grootste van Europa was.[1] Aan de andere kant van het stationsplein ligt het Kennemerplein.

IN AANBOUW