Het levendige monumentendorp Orvelte bestaat uit een verzameling van hallenhuisboerderijen en rustieke gebouwen. Hierdoor ademt het dorp nog de sfeer uit van een 19e-eeuws Drents esdorp, dat jaarlijks vele bezoekers trekt

Orvelte

Na grondige renovaties van een groot aantal monumenten, is de helft van de boerderijen ingericht voor nieuwe bestemmingen. Ook is een muziekkapel geplaatst op de Brink en is een voormalige schaapskooi ingericht als informatiecentrum van Het Drentse Landschap. 

<<< kachelmuseum

De Flintenhof

Het dorpshart is regelmatig het centrale decor voor bijzondere evenementen en themadagen, folkloristische groepen, speciale markten, en theatervoorstellingen. 

In 1967 ontving Orvelte de status beschermd dorpsgezicht. Kort na het verkrijgen van deze status is in 1968 Stichting Orvelte opgericht. Stichting Orvelte heeft vanaf de oprichting 64 monumentale boerderijen aangekocht. Toen Stichting Orvelte in 1999 in de problemen kwam, heeft Het Drentse Landschap zich ontfermd over het beheer van de eigendommen. 

 Tot eind oktober is er op zondag; op de brink; een markt. Erg leuk om te bezoeken.

Orvelte heeft geen pinautomaat neem vooral contant geld mee!

Orvelter markt 

't Melkfabriekie

meer info over dit melkfabriekie:

www.orvelte.net

De Schoonebeeker is het grootste heideschaap in Nederland. Kenmerkend is de hoogbenigheid en de lengte in de romp. Het beenwerk is sterk en droog. De ruglijn is lang en recht. 

Voor meer informatie over dit schapensoort: www.drentsheideschaap.nl

Bruntingerhof

Dit is de oudste boerderij in de gemeente Midden Drenthe en staat vanaf eind jaren ’60 in het dorp Orvelte. De boerderij is vermoedelijk tussen 1560 – 1650 gebouwd en heeft tot de verhuizing naar Orvelte in Bruntinge gestaan. In de eerste helft van de 18e eeuw is de boerderij uitgebreid met een hooischuur en schaapskooi en is het woongedeelte verlengd. Op dit moment zijn er plannen om in de Bruntingerhof een bezoekerscentrum/informatiecentrum in te richten.